Lipoaspiratia este interventia chirurgicala prin care se pot extrage cantitati moderate de grasime cu ajutorul unor canule subtiri introduse prin microincizii la nivelul zonelor interesate.
Interventia chirurgicala se poate efectua sub anestezie generala sau sub anestezie locala potentata intravenos si dureaza in medie 2 ore. Depozitele adipoase ce trebuie indepartate sunt marcate printr-un desen preoperator, apoi sunt infiltrate cu o solutie de ser fiziologic rece adrenalinat (solutie Klein). Dupa o perioada de asteptare de 20 minute, se poate incepe procedura de aspiratie a grasimii modificate de solutia introdusa, cu ajutorul unor canule conectate la un aspirator chirurgical. Cantitatea de grasime extrasa variaza in functie de suprafata lipoaspirata, iar pentru a nu produce dezechilibre ale organismului in cazul unor depozite multiple, se prefera rezolvarea etapizata a acestora.
Este important de stiut faptul ca zonele operate prin metoda lipoaspiratiei vor deveni postoperator echimotice (vinetii), tumefiate, dureroase, aceste simptome putand fi ameliorate prin aplicarea unor unguente speciale. De asemenea repausul relativ este necesar aproximativ o saptamana postoperator, in functie de suprafata operata si de toleranta la durere a fiecarei persoane.
Deosebit de importanta este purtarea unei imbracaminti speciale elastice (garments : pantaloni, burtiera) incepand din momentul terminarii operatiei si inca 2-3 saptamani postoperator. Rostul acesteia este de a impiedica (prin compresie permanenta) acumularea de sange sau serozitati in zonele operate, determinand lipirea uniforma a tegumentului de stratul de dedesubt. La 6 saptamani se recomanda inceperea unui masaj progresiv la nivelul zonelor operate, care vor inmuia si uniformiza suprafatele respective.
De asemenea este important de stiut ca uneori grasimea extrasa prin lipoaspiratie poate fi folosita ca material de umplere pentru alte zone (buze, pometi, fese, gambe, etc.)