dr carmen giuglea
 
corectie cicatrici

Corectie cicatrici



Cicatricile reprezinta rezultatul procesul biologic de reparare a unei leziuni. Formarea de tesut cicatricial reprezinta modalitatea naturala in care organismul isi vindeca leziunile.

La nivelul suprafetei tegumentului, cicatricile sunt importante si din punct de vedere al aspectului, deoarece pot fi inestetice: late, reliefate sau din contra infundate, rosietice, pigmentate, etc.

 

Corectie cicatrici

Cicatricile pot rezulta in urma unor accidente (traumatisme, arsuri, plagi taiate), afectiuni (cicatricile dupa acnee, varicela etc.) sau pot fi postoperatorii (in urma unor interventii chirurgicale). Aspectul lor final depinde in primul rand de capacitatea de vindecare a organismului, de modalitatea de sutura, dar si de tipul traumatismului care a generat-o.

Exista mai multe tipuri de cicatrici:

  • hipertrofice sau cheloide (determinate de formarea in exces de tesut cicatriceal )
  • cicatrici subdenivelate, datorate pierderii de tesut sau nerespectarii principiului suturii in planuri anatomice.

Deoarece se cunoaste ca orice proces de cicatrizare dureaza 6-9 luni, si ca o cicatrice in evolutie nu se trateaza chirurgical, este recomandata asteptarea maturarii acesteia. In perioada de evolutie se pot aplica creme cicatrizante, presoterapie sau infiltratii cu corticoizi, in functie de caz. De asemenea expunerea la soare in perioada metabolica activa a cicatricii (primele 6 luni ) poate determina hiperpigmentarea acesteia, cu influente negative asupra corectiei ulterioare.

De aceea nici o interventie chirurgicala pentru tratamentul cicatricilor nu poate avea loc mai devreme de 6-9 luni de la evenimentul care a declansat-o.

Odata aparuta nici o cicatrice nu poate dispare definitiv , dar chirurgia estetica va pot ajuta in imbunatatirea aspectului acesteia, daca este necesar, folosind metode de tratament medical sau chirurgical ( de indepartare chirurgicala a acestora).

Exista cateva tehnici chirurgicale sau nechirurgicale de corectie a cicatricilor, fiecare aplicandu-se individualizat, incepand cu peelingul chimic, laserul ( pentru tratamentul cicatricilor post acnee) si terminind cu excizia chirurgicala. Indicatia operatorie va fi stabilita individualizat de catre chirurgul estetician in urma consultatiei.


Cicatricile Cheloide

Cheloidele sunt cicatrici groase, reliefate,ca niste cordoane rosii,dure cu margini neregulate care cresc excesiv, dincolo de marginile inciziei initiale.

Cheloidele apar in special la anumite persoane predispuse, atunci când organismul acestora continua sa produca tesut cicatriceal (fibre de colagen), chiar dupa ce rana initiala s-a vindecat.

Cheloidele pot aparea oriunde pe corp, dar ele sunt mai frecvente la nivelul sternului, lobulului urechii si pe umeri. Tendinta de a dezvolta cheloide scade cu vârsta.


Cicatricile Hipertrofice

Cicatricile hipertrofice sunt deseori confundate cu cheloidele, deoarece ambele tind sa fie groase, de culoare rosie, si dure. Deosebirea fundamentala consta in faptul ca cicatricile hipertrofice nu depasesc marginile inciziei initiale.

Cicatricile hipertrofice pot regresa ca aspect dupa 1 an sau chiar mai mult de la traumatismul initial spontan sau cu ajutorul steroizilor infiltrati local.

Daca tratamentul conservator se dovedeste a fi inefficient, atunci este necesar tratamentul chirurgical.








Articole

Avantajele tratamentului cu botox tratament botox
Folosit de ani buni in tratamentul afectiunilor neurologice, Botox-ul - toxina botulinica este ...
Botoxul in tratamentul ridurilor Botoxul in tratamentul ridurilor
Toxina botulinica este un derivat din bacteria anaeroba Clostridium Botulinum. Exista opt ...
dr carmen giuglea

Vreau sa ma programez

 

+40 723 216 718
+40 799 873 774

 
Copyright Conf. Dr. Carmen Giuglea. Toate drepturile rezervate.
Este interzisa reproducerea, distribuirea sau publicarea sub orice forma a continutului materialelor prezentate pe acest site, de catre orice persoana, fara acordul scris prealabil al conf. dr. Carmen Giuglea.
 
 
sus